Vitaminoteka

Datum objave: 05. 07. 2012.

Koštunjičavo voće, poput nektarina, šljiva i bresaka, sadrži korisne sastojke koji pomažu u metaboličkom sindromu, koji može voditi u dijabetes, srčani i moždani udar.

Sve više ljudi diljem svijeta ima prekomjernu tjelesnu masu. Poznato je da način prehrane, genetika, manjak sna i tjelesna neaktivnost igraju glavnu ulogu u epidemiji debljine.

Glavna opasnost povezana s debljinom je metabolički sindrom, koji uključuje skup poremećaja/stanja, uključujući povišeni šećer u krvi, povišeni krvni tlak, nakupljanje masnog tkiva oko struka te visoke vrijednosti kolesterola u krvi.

Svi ti simptomi zajedno povećavaju rizik od dijabetesa, srčanog i moždanog udara.

Otkriveno je da fenolni sastojci prisutni u koštunjičavom voću (antocijanini, klorogenične kiseline, derivati kvercetina i katehini) pokazuju protuupalna, protudijabetička svojstva kao i učinke protiv debljine u različitim staničnim linijama (masne stanice, makrofagi, endotelne stanice krvnih žila), a također mogu smanjiti oksidaciju LDL kolesterola, koja se povezuje s kardiovaskularnim bolestima.

Izvor: American Chemical Society, Philadelphia

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca, metabolički sindrom,

Komentari