Bravo hrvatski pčelari!

Datum objave: 09. 01. 2006.

Hrvatski pčelari oglasili su se ovih dana u medijima s odgovorom na besmislenu vijest pod nazivom Med nije zdraviji od običnoga šećera koju je plasirala Središnja njemačka agencija za poljoprivredni marketing (CMA).. Naši pčelari odgovaraju: med je zdraviji od običnog šećera i dodaju kako sporna vijest predstavlja štetnu dezinformaciju hrvatske javnosti. Stručni tim Vitaminoteke se u potpunosti slaže s njima. Razlog je to zašto nismo kao velik broj medija prenijeli vijest njemačke agencije. Ukratko, vijest smo smatrali bezvrijednom i s čuđenjem promatrali kako nezasluženo odjekuje.
Predsjednik Udruženja pčelara Hrvatske Nenad Strižak ističe kako postoje brojni strani i domaći izvori koji demantiraju ovu "senzacionalnu vijest", koja relativizira brojna znanstveno dokazana ljekovita i izuzetna nutritivna svojstva meda i pčelinjih proizvoda.
Hrvatski pčelarski savjet također je reagirao na vijest, a u priopćenju naslovljenom "Koliko je istina da med nije zdraviji od šećera" predsjednik Hrvatskoga pčelarskog saveza i redoviti profesor Agronomskoga fakulteta u Zagrebu Nikola Kezić objašnjava kako je točan dio obavijesti da med stvarno sadrži vitamine i minerale u malim količinama koje ne pridonose značajno dnevnim potrebama organizma. Dodaje da je točan i navod da su šećeri glavni sastojak meda, ali i ukazuju na to da se ne navodi značajan podatak o kojim se šećerima radi. Prof. Kezić napominje da je riječ o monosaharidima glukozi i fruktozi koje med sadrži, a čija je resorpcija laka i ne opterećuje organizam pri njihovu korištenju za podmirivanje dnevnih potreba.
Prof. Kezić podsjeća i na fitokemikalije u medu, odnosno na to da med sadrži prirodne antibiotike, peroksidaze, flavone i flavonoide i čitav niz drugih tvari koje potječu od biljki s kojih su pčele skupljale nektar ili mednu rosu, koje potom konzerviraju i čuvaju u neizmijenjenom obliku.

Pošalji prijatelju na email

Komentari