Uplovljavanje u bračnu luku je često popraćeno povećanjem tjelesne mase. A što je sa zdravom navikom obilnog konzumiranja voća i povrća?
O tome se piše u novom broju časopisa Journal of the American Dietetic Association.
U studiji je sudjelovalo preko 16 000 ispitanika kojima je izmjerena razina karotenoida u krvi.
Karotenoidi su pigmenti žutog, narančastog i crvenog voća i povrća, pa obilnije konzumiranje rezultira višom razinom alfa i beta karotena, luteina i likopena u krvi.
Među muškarcima, oni friško oženjeni su imali niže razine luteina i likopena, a razvedeni muškarci su imali nižu razinu likopena. S obzirom na bračni status, najniže razine karotenoida su izmjerene udovicama i udovcima.
Autori istraživanja naglašavaju kako bi mehanizmi psihološke i socijalne podrške ovim pojedincima mogli pomoći i u postizanju većeg konzumiranja voća i povrća.