Datum objave: 09. 10. 2007.

Uplovljavanje u bračnu luku je često popraćeno povećanjem tjelesne mase. A što je sa zdravom navikom obilnog konzumiranja voća i povrća?

O tome se piše u novom broju časopisa Journal of the American Dietetic Association.

U studiji je sudjelovalo preko 16 000 ispitanika kojima je izmjerena razina karotenoida u krvi.

Karotenoidi su pigmenti žutog, narančastog i crvenog voća i povrća, pa obilnije konzumiranje rezultira višom razinom alfa i beta karotena, luteina i likopena u krvi.

Među muškarcima, oni friško oženjeni su imali niže razine luteina i likopena, a razvedeni muškarci su imali nižu razinu likopena. S obzirom na bračni status, najniže razine karotenoida su izmjerene udovicama i udovcima.

Autori istraživanja naglašavaju kako bi mehanizmi psihološke i socijalne podrške ovim pojedincima mogli pomoći i u postizanju većeg konzumiranja voća i povrća.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, voće,

Komentari