Datum objave: 01. 02. 2008.

Prije nekoliko stotina godina, liječnici su oskudijevali dijagnostičkim metodama. Krv, slina i urin su se koristili za bolje razumijevanje onog što se događa u tijelu. Npr. liječnici su kušajući pacijentov urin na temelju njegove slatkoće zaključivali o dijabetesu – glukoza kod zdrave osobe ne dospijeva u urin.

U knjizi iz 1731. godine spominje se veza jedenja šparoga i neobičnog mirisa urina. Šparoge se uzgajaju već više od 2 000 godina pa je neobično kako je zapis o ovoj pojavi relativno novijeg datuma. Objašnjenje je upotreba gnojiva koja sadrže sumpor od početka 18. st. kako bi se poboljšala aroma šparoga.

Novije kemijske analize urina su otkrile krivce: dvije tvari sa sumporom najjače doprinose neugodnom mirisu, a dodatnih 4 stvara jedinstven i složen bouquet.

Reputacija neugodnog mirisa urina nakon obroka sa šparogama je tako velika da svi pretpostavljaju kako je to uobičajeno. Međutim, nije i npr. 50 % Britanaca i 79 % Amerikanaca uživa u šparogama bez neugodne nuspojave

Izvor: Los Angeles Times

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće,

Komentari