Ela Lučić

Datum objave: 02. 04. 2020.

Klinička studija sugerira da botanički sastojak može biti učinkovit u pružanju podrške jetri. 

Novi nutraceutik sastoji se od 17% polifenola flavonona i 5% cinaropikrina te se miješa s mikroniziranim vlaknima pulpe bergamota. Proizvođač navodi kako je ovo prvi ekstrakt bez otapala i pomoćnih tvari koji pokazuje dokazanu potporu u steatozi jetre. Mješavina je botaničkih ekstrakata talijanskog citrusnog voća bergamota i divlje sorte lišća iz Italije, latinskog naziva Cynara cardunculus. Vlakna i sok bergamota zapravo su otpadni materijali, preostali od proizvodnje dragocjenih esencijalnih ulja bergamota, spravljenih od kore citrusa. 

Glavni čimbenici rizika za steatozu, odnosno masnu bolest jetre, uključuju pretilost i dijabetes tipa 2. Stanje se u velikoj mjeri može pripisati odabiru načina života. Ova inovativna mješavina pokazala je multifunkcionalan učinak na mnogo različitih stanja povezanih s masnom jetrom, uključujući sistemsku upalu, kontrolu glikolipida i oštećenje krvožilnog sustava.

Dvotjedno dvostruko slijepo istraživanje kontrolirano placebom objavljeno je u časopisu The Journal of Traditional and Complementary Medicine, a studija je obuhvatila 80 ispitanika koji su bili podijeljeni u četiri skupine: prvoj skupini dodijeljen je placebo, druga je uzimala 600 miligrama mješavine ekstrakata bergamota i divlje artičoke, trećoj je dodijeljeno uzimanje 600 mg mješavine ekstrakta bergamota, a četvrta skupina primala je 600 miligrama mješavine ekstrakta artičoke. 

Rezultati su pokazali da mješavina za probavnu i metaboličku potporu može biti podrška u liječenju masne jetre, upale i oksidativnog stresa kod dijabetesa tipa 2. Akumulacija masti u jetri nazadovala je od teške do blage u skupini koja je uzimala ispitivanu mješavinu ekstrakata u usporedbi s placebom, a njena konzumacija dovela je i do značajnog smanjenja vrijednosti aspartat aminotransferaze i alanin aminotransferaze, enzima čija povišena vrijednost ukazuje na oštećenja jetre, odnosno definira faze destruktivnosti bolesti nealkoholne masne jetre.

Također, kod skupine koja je uzimala mješavinu ekstrakata zabilježen je najveći kvantitativni porast učestalosti antioksidacije i fibroze (putem smanjenih medijatora oštećenog tkiva) i protuupalnog djelovanja

Dobiveni rezultati potkrepljuju sinergijsko djelovanje koje se može postići ovom inovativnom mješavinom i pojašnjavaju multifunkcionalni učinak koji je pokazala na mnogo različitih stanja bolesti masne jetre, uključujući sistemsku upalu, kontrolu glikolipida i oštećenje krvožilnog sustava. U tijeku je i pregled druge studije koja potvrđuje djelovanje ove mješavine ekstrakata na steatozu koja se javlja kod metaboličkog sindroma predvođenog pretilošću.

Pošalji prijatelju na email

Komentari