Datum objave: 14. 11. 2009.

Da se (sa)znanja neprekidno unaprijeđuju, a popis ljekovite hrane svakodnevno produžuje, potvrdili su nedavno i znanstvenici sa francuskog Nacionalnog agronomskog instituta. Nakon studije čiji su predmet proučavanja bile borovnice, predočili su nam slijedeće rezultate: fermentirani ekstrakt borovnica pomaže u prevenciji ateroskleroze.

Preparati fermentirani pomoću kvasaca pokazali su veću učinkovitost od standardiziranih preparata bogatih antocijaninima - reducirali su formiranje aterosklerotskih plakova za čak 25%.

S obzirom da od posljedica ateroskleroze umire gotovo polovica europskog stanovništva, blagodati ovakvih bioaktivnih tvari odnosno funkcionalnog voća trebale bi se što prije komercijalizirati i učiniti široko dostupnima.

Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry, November 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari