Datum objave: 04. 10. 2010.

Nova studija na životinjskom modelu daje direktne dokaze kako unos borovnica štiti od kardiovaskularnih bolesti sprječavajući otvrdnuće arterija.

Prehrana „začinjena“ prahom sušenih borovnica, koji je ekvivalentan količini od pola šalice svježih borovnica, smanjuje aterosklerotske lezije za oko 40 do 60 % u usporedbi sa prehranom u koju nisu uključene borovnice.

Ateroskleroza je vodeći uzročnik dva oblika kardiovaskularnih bolesti – srčanog i moždanog udara.

Autori studije su naglasili kako su potrebna dodatna istraživanja koja bi razjasnila za sada nepoznat mehanizam djelovanja borovnica i koja bi odgovorila na pitanje da li bi uzimanje blagotvornih borovnica u mladosti moglo pomoći spriječiti razvoj ateskleroze u kasnijoj dobi. U svjetlu epidemije dječje pretilosti u svijetu, rana prevencija kardiovaskularnih bolesti je od velike važnosti, dodali su autori.

Izvor: Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari