Vitaminoteka

Datum objave: 06. 04. 2016.

Prema novim dvjema studijama čiji su rezultati predstavljeni na skupu 251st National Meeting & Exposition of the American Chemical Society, borovnice mogu potencijalno pomoći u borbi protiv Alzheimerove bolesti.

U prvoj studiji sudjelovalo je 47 osoba starijih od 68 godina s blagim kognitivnim oštećenjem. Ispitanici su tijekom 16 tjedana svakodnevno uzimali ili porciju sušenih borovnica u prahu – koja bi bila ekvivalentna jednom serviranju svježih borovnica, ili porciju placebo-praha.

Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su uzimali prah borovnica, u usporedbi s onima koji su uzimali placebo, na kraju studije imali i bolje pamćenje i kognitivne sposobnosti. Također, snimanja funkcionalnom magnetskom rezonancijom pokazala su i veću aktivnost mozga.

Međutim, druga studija nije bila do te razine uvjerljiva. U njoj su sudjelovale 94 osobe dobi 62-80 godina koje su same procijenile da imaju problema s pamćenjem. Ovi ispitanici bili su podijeljeni u četiri skupine, a trebali su uzimati prah borovnica, riblje ulje, kombinaciju praha borovnica i ribljeg ulja ili placebo.

Rezultati ove studije pokazali su određeno poboljšanje kognitivnih sposobnosti kod skupina koje su uzimale ili prah borovnica ili riblje ulje zasebno, no znatnije poboljšanje pamćenja ili povećanje aktivnosti mozga nije zapaženo.

Stoga je zaključeno kako je učinak borovnica potrebno bolje ispitati u daljnjim studijama. Za sada se čini da njihov unos ne dovodi do osjetnog poboljšanja kod osoba s blagim problemom pamćenja, no možda može pomoći osobama s malo težim problemima, poput onih koji se primjećuju u vrlo ranim fazama Alzheimerove bolesti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari