Datum objave: 19. 01. 2011.

Istraživanje znanstvenika s Harvarda i njihovih britanskih kolega s University of East Anglia sugerira kako bioaktivni sastojci borovnica smanjuju izglede za razvoj hipertenzije.

Ključnim se pokazalo djelovanje antocijanina, antioksidansa iz skupine flavonoida, prisutnih i u malinama, jagodama i crnom ribizu.

U prosjeku je tjedna konzumacija jedne porcije borovnica bila povezana s 10% manjim rizikom za povišeni krvni tlak, pokazali su podaci prikupljani tijekom 14 godina od 134000 žena i 47000 muškaraca.

Znanstvenici dodaju kako je pozitivan učinak antocijanina bio najuočljiviji kod ispitanika mlađih od 60 godina.

Rezultate istraživanja je objavio American Journal of Clinical Nutrition.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: visok krvni tlak,

Komentari