Datum objave: 12. 01. 2015.

Borovnice – posebice one divlje, zbog visokog sadržaja polifenolnih spojeva, mnogi koriste kao pomoć kod raznih oboljenja i poremećaja. Međutim, dokazi o njihovoj stvarnoj učinkovitosti često su oskudni.

Stoga je skupina finskih znanstvenika odlučila na miševima ispitati učinak konzumacije divljih borovnica na česte probleme povezane s pretilosti – upalne procese i visoki krvni tlak.

U istraživanju, miševi su bili hranjeni prehranom s visokim udjelom masti, no 5-10 % hrane su im činile i divlje borovnice.

Nakon tri mjeseca takve prehrane, zbog visokog energetskog unosa, primijećeno je da su miševi znatno povećali tjelesnu masu, a to povećanje su pratile i negativne promjene u metabolizmu glukoze. Međutim, zapaženo je da su divlje borovnice utjecale na poboljšanje profila pokazatelja upale te na smanjenje razine T-limfocita koji podržavaju upalu. Također, borovnice su i spriječile povišenje krvnog tlaka.

Autori su zaključili kako borovnice mogu igrati pozitivnu ulogu u ublažavanju nekih negativnih učinaka ranog stadija pretilosti.

Izvor: PLOS ONE

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari