Vitaminoteka

Datum objave: 07. 06. 2016.

Brojna istraživanja pokazala su da unos borovnica pozitivno utječe na mnoge organske sustave te da učinak nije strogo ograničen na određeni organ.

Stoga se smatra da borovnice povoljno djeluju na organizam preko učinka na imunološki sustav, što je i ispitano u novoj studiji objavljenoj u časopisu The FASEB Journal.

Studija je bila provedena na odraslim pacijentima s metaboličkim sindromom koji su tijekom šest tjedana dva puta dnevno trebali piti ili smoothie s borovnicama ili placebo napitak.

Primijećeno je da je napitak s borovnicama pozitivno djelovao na smanjenje oksidanasa u krvi, kao i broja monocita u cirkulaciji – imunosnih stanica za koje se smatra da kod metaboličkog sindroma mogu doprinijeti povećanju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Također, zapaženo je i blagotvorno smanjenje razine upalnih molekula te povećanje broja dendritičkih stanica – imunosnih stanica za koje su neka istraživanja pokazala da imaju potencijalnu zaštitnu ulogu kod metaboličkog sindroma.

Svakodnevni unos borovnica, dakle, ima potencijalan imunomodulatorni učinak te može sniziti razinu oksidacijskih reakcija i upale kod osoba s metaboličkim sindromom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: borovnice, metabolički sindrom,

Komentari