Josip Rešetar

Datum objave: 26. 02. 2018.

Ekstrakt borovnica u kombinaciji s radijacijom može poboljšati učinkovitost terapije liječenja karcinoma vrata maternice, zaključak je studije objavljene u časopisu Pathology and Oncology Magazine.

Terapija radijacijom čest je izbor onkologa u liječenju karcinoma vrata maternice. Međutim, pri izlaganju stanica visoko energetskim x-zrakama osim uništavanja karcinogenih stanica također dolazi do oštećenja okolnih stanica. Da bi umanjili vrijeme izlaganja x-zračenju, znanstvenici neprestano tragaju za spojevima koji mogu učiniti karcinomom zahvaćene stanice dodatno osjetljivim na terapiju radijacije.

U aktualom in vitro istraživanju ispitivana je sposobnost ekstrakta borovnica da učine karcinogene stanice osjetljivijim na radioterapiju budući da borovnice sadrže mnoštvo flavonoida koji pokazuju protuupalna, antibakterijska i antioksidacijska svojstva. U istraživanju su karcinogene stanice vrata maternice tretirane na 3 načina: samo terapijom radijacije, samo ekstraktom borovnica, kombinacijom ekstrakta borovnica s terapijom radijacije.

Stanice tretirane kombinacijom ekstrakta borovnice s terapijom radijacije pokazale su najveće smanjenje karcinoma, za čak 70%.

Znanstvenici vjeruju da ekstrakt borovnice djeluje na način da smanjuje proliferaciju tumorskih stanica, ali da također pospješuje staničnu smrt karcinomom zahvaćenih stanica.

Pošalji prijatelju na email

Komentari