Datum objave: 28. 07. 2007.

Tvar koje ima u borovnicama, čaju, grožđu i kakau poboljšava pamćenje laboratorijskih miševa, pokazuje novo objavljena studija u časopisu The Journal of Neuroscience.

Ovaj efekt je dodatno pojačan redovitom tjelesnom aktivnosti tj. redovitim trčkaranjem po kolutu.

Čudesna tvar je epikatehin koji spada u skupinu flavonola, a prijašnja istraživanja su utvrdila kako povoljno djeluje na protok krvi u mozgu.

U ovom istraživanju, miševi su dobivali epikatehin i štopalo se koliko im vremena treba da ponovno pronađu platformu u bazenu s vodom na kojoj su ranije već bili. Zahvaljujući epikatehinu klikeri su im brže proradili.

Čini se da prehrana bogata flavonolima može smanjiti učestalost i ozbiljnost neurodegenerativnih bolesti ili kognitivnih poremećaja povezanih sa starenjem.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada,

Komentari