Josip Rešetar

Datum objave: 16. 10. 2018.

Esteri ketona, usprkos tome što ne utječu na poboljšanje izdržljivosti, mogu poboljšati kognitivne funkcije važne za donošenje pravilnih odluka, zaključak je nedavnog irskog istraživanja.

U istraživanje je bilo uključeno 11 muških sportaša koji su se bavili momčadskim sportovima. Ispitanici su imali zadatak 5 puta istrčati dionicu od 15 metara i potom zadnju dionicu do otkaza. Pritom su prije i tijekom aktivnosti dobivali napitak ugljikohidrata i elektrolita bez estera ketona (PLA) ili pak s esterima ketona u količini od 750 mg/kg (KE). Parametri koji su mjereni tijekom aktivnosti bili su puls, subjektivni napor i vremena na pojedinim dionicama te razina glukoze u krvi i laktata nakon aktivnosti.

Ispitanici koji su dobivali KE, iako su imali nižu koncentraciju glukoze u krvi i laktata, ostvarivali su identična vremena kao i ispitanici na PLA. Međutim, kod ispitanika koji su dobivali estere ketona, za razliku od placeba, zabilježeno je očuvanje donošenja pravilnih odluka nakon iscrpljujućeg tjelesnog napora.

Znanstvenici stoga predlažu da se buduće studije usmjere na proučavanje utjecaja estera ketona na različite kognitivne funkcije važne za optimalnu sportsku izvedbu.

Izvor: Medicine & Science in Sports & Exercise
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari