Datum objave: 23. 09. 2013.

Cilj studije objavljene u časopisu Preventing Chronic Disease bila je procjena da li lakša dostupnost voću i povrću u zajednicama s niskim prihodima može poboljšati prehranu te unos voća i povrća.

Istraživanje je provedeno na 50 Afroamerikanki s djecom niskog imovinskog statusa dobi 25 do 60 godina pri čemu su tijekom 16 tjedana dobivale pakete svježe hrane uzgojene na lokalnim farmama. Ispitanice su podjeljene u dvije grupe; kontrolnu grupu te na grupu u kojoj je provedena intervencija. Ponuđena im je također edukacija o pravilnoj prehrani, kuhanju te savjeti nutricionista kako kupovati „zdravo“unutar budžeta.

Rezultati studije pokazale su da se u kućanstvima koji su dobivali svježu hranu ujedno i povećao općeniti unos voća i povrća. Uočen je trend povećanja unos voća i povrća zbog čega se dalo zaključiti da bi spomenuti program zaista moga zaživjeti te imati pozitivan utjecaj u promjeni prehrambenih navika kao i povećanja unosa voća i povrća kupovanjem od lokalnih domaćinstava, a ne isključivo u velikim trgovačkim centrima. Ispitanici su istaknuli kako je hrana lokalnih domaćinstava imala bolji okus nego ona iz dućana, imali su općenito raznovrsnije namirnice u kućanstvu te su isticali kako im djeca imaju priliku okusiti različite i nove namirnice.

Znanstvenici su istaknuli kako je potrebno još ustanoviti točan utjecaj spomenutog programa na promjenu prehrambenih navika, no, zasada studija ukazuje da bi mogao biti korišten kao strategija u povećanju unosa voća i pvorća u zajednicama niskog imovinskog statusa.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, voće,

Komentari