Datum objave: 13. 05. 2014.

Davne 1868. godine prvi put se progovorilo o simptomima kronične, autoimune bolesti danas poznate pod nazivom multipla skleroza (MS). Zbog nepoznatog uzroka i nepredvidljivoga tijeka često je nazivaju „bolest s tisuću lica“.

Nova teorija američkih znanstvenika tvrdi da smanjenje unosa zasićenih masnih kiselina putem prehrane može smanjiti simptome ove teške bolesti. Kako bi potvrdili ovu hipotezu odlučili su provesti randomiziranu, kliničku studiju na 53 ispitanika. Tijekom razdoblja od 12 mjeseci, polovica ispitanika pridržavala se prehrane temeljene na namirnicama biljnog porijekla, koje su siromašne mastima, poput voća, povrća te namirnica bogatih škrobom. S druge strane, kontrolnu skupinu su činili ostali ispitanici koji nisu mijenjali svoje prehrambene navike te su redovito unosili meso, mlijeko i mliječne proizvode koji sadrže veći udio masti.

Kako bi ustanovili povezanost između prehrane i simptoma MS-a korišten je upitnik o prehrambenim navikama te su praćene promjene simptoma bolesti. Uvid u sastav tijela te u biokemijske parametre dobiven je putem antropometrijskih mjerenja i uzoraka krvi.

Rezultati su pokazali da su ispitanici čija je prehrana sadržavala nizak unos masti bili manje umorni te boljeg raspoloženja od kontrolne skupine. Dodatno, imali su nižu tjelesnu masu i razinu kolesterola u krvi, ističu autori studije. Znanstvenici smatraju da ovakva vrsta prehrane može biti korisna u terapiji MS-a jer ublažava simptome bolesti, a tim poboljšava kvalitetu života oboljelih.

Izvor: Oregon Health & Science University

Pošalji prijatelju na email

Komentari