Datum objave: 11. 04. 2013.

Studija provedena u Sjedinjenim Američkim Državama na 20 pretilih adolescentica (18-20 godina) ispitivala je utjecaj tipa doručka na kasniji unos hrane. Uspoređivan je visokoproteinski doručak s doručkom s normalnom količinom proteina ili ugljikohidrata.

Visokoproteinski doručak sadržavao je 35g proteina te su svi obroci imali 350kcal. Prije večere provedena je funkcionalna magnetna rezonancija (fMRI) mozga prilikom čega su praćeni signali u mozgu zaduženi za kontrolu unosa hrane.

Unosom visokoproteinskog doručka uočena je produljena sitost u ispitanika te smanjena potreba za dodatnom hranom bogatom mastima i šećerima u odnosu na ispitanike koji su za doručak konzumirali manju količinu proteina ili ugljikohidrate.

Rezultati studije predstavljaju potencijalnu strategiju za spriječavanje ciklusa prejedenja prisutnih u osoba s poremećajima u prehrani te za regulaciju prehrambenih navika u pretilih osoba.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Proteini, proteinska dijeta,

Komentari