Maja Biličić

Datum objave: 20. 04. 2018.

Nedavno je otkriveno da kod pretilih osoba s dijabetesom tipa 2 doručak visoke energetske vrijednosti može potaknuti gubitak tjelesne mase, poboljšati simptome dijabetesa i smanjiti potrebu za inzulinom.

Istraživanje je provedeno na 11 žena i 18 muškaraca prosječne dobi 69 godina, s dijabetesom tipa 2 i pretilosti. Znanstvenici su ispitanike nasumično rasporedili u dvije grupe. Tri su mjeseca grupe bile na različitim prehranama, ali s jednakim brojem kalorija. Prva je grupa imala tri obroka dnevno – veliki doručak, ručak srednje veličine te malu večeru. Druga je grupa bila na tradicionalnom planu prehrane za osobe s dijabetesom i pretilosti – konzumirali su šest malenih obroka dnevno.

Znanstvenici su ispitanicima mjerili razinu glukoze u krvi prvih 14 dana novog oblika prehrane, a nakon toga svaka dva tjedna te jednom na kraju samog testiranja. Doza inzulina prilagođavala se po potrebi ispitanika.

U tri su mjeseca ispitanici iz prve grupe izgubili 5 kilograma, dok su ispitanici iz druge grupe dobili 1,4 kilograma. Prosječna razina glukoze ispitanika prve grupe smanjila se za 38 mg/dl, dok se kod onih iz druge grupe smanjila tek za 17 mg/dl.

Ispitanici prve grupe mnogo su rjeđe zahtijevali inzulin. Također, prva je grupa rjeđe bila gladna i osjećala manju potrebu za ugljikohidratima, dok je kod druge grupe uočen potpuno suprotan rezultat.

Znanstvenici su smanjenje u razini glikemije uočili već nakon 14 dana novog oblika prehrane, što upućuje na veću važnost učestalosti obroka i vremena njihove konzumacije od njihova sastava i kalorijske vrijednosti. Metabolizam tijela mijenja se tijekom dana pa znanstvenici preporučaju energetski bogatiju hranu konzumirati ujutro radije nego navečer.

Izvor: ENDO 2018, Chicago

 

Pošalji prijatelju na email

Komentari