Datum objave: 07. 05. 2013.

Studija provedena na štakorima te objavljena na Experimental Biology conference istraživala je potencijalni protektivni utjecaj koje bobičasto voće može imati na mozak na način da sprječava starenje. Štakori su konzumirali prehranu bogatu borovnicama ili jagodama dva mjeseca ili prehranu koja je služila kao kontrola. Potom su znanstvenici pratili neurokemiju mozga te procijenili da li navedena prehrana sprječava nakupljanje toksičnih spojeva u mozgu koji ujedno i utječu na starenje.

Autori studije objašnjavaju kako bolesti poput Parkinsonove te Alzheimerove nastaju upravo zbog nakupljanja toksičnih proteina u mozgu. Bobičasto voće potiče procese kojima se sprječava toksično nakupljanje navedenih spojeva tijekom godina.

Nadalje, istaknuto je kako je u tijeku studija koja se provodi na ljudima dobi 60 do 75 godina u nadi da će se rezultatima potvrditi ovo revolucionarno otkriće.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mozak,

Komentari