Datum objave: 13. 01. 2011.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Cell Metabolism, betulin, sastojak brezine kore može imati čitav spektar blagotvornih metaboličkih djelovanja.

U studiji provedenoj na laboratorijskim miševima, betulin je smanjio kolesterol, pomogao u prevenciji prehranom inducirane pretilosti te popravio osjetljivost na inzulin. Miševi tretirani betulinom pokazali su bolji otpor razvoju ateroskleroze u arterijama.

U studiji, miševi su 6 tjedana bili na visokomasnoj, zapadnjačkoj prehrani uz dodatak betulina, statina (lovostatina) za snižavanje kolesterola ili placeba. U usporedbi s placebom, i betulin i lovostatin rezultirali su nižim porastom tjelesne mase. Betulin je kod miševa potaknuo sagorijevanje više kalorija dok je lovostatin snizio količinu masti uzetih iz prehrane.

Daljnja istraživanja pokazala su da je betulin snizio razinu lipida u krvi, jetri i masnom tkivu te je povećao osjetljivost miševa na inzulin. Također, miševi koji su primali betulin ili lovostatain imali su manji rizik za razvoj ateroskleroze.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ljekovito bilje,

Komentari