U studiji objavljenoj u časopisu Nutrients ispitan je pripravak koji sadrži mješavinu ekstrakata nedozrelih agruma – grejpa i gorke naranče te ekstrakta maslinovog lista.
Znanstvenici sa sjedištem u Španjolskoj okupili su 96 zdravih dobrovoljaca za sudjelovanje u jednocentričnom, nasumičnom, dvostruko slijepom ispitivanju kontroliranom placebom. Ispitanicima su nasumično dodijelili uzimanje 2 kapsule ekstrakta ili placeba dnevno. Dodatak prehrani sadržavao je 250-300 mg flavanon glikozida, 175-200 mg flavona i 85-90 mg polifenola masline.
Rezultati su pokazali kako se protokom posredovana vazodilatacija (mjera sposobnosti opuštanja krvnih žila) nakon osam tjedana prosječno povećala za 3% u skupini koja je uzimala ekstrakt, u odnosu na povećanje od samo 0,5% u skupini koja je uzimala placebo. Razlike između skupina bile su statistički značajne.
Osim toga, opaženo je smanjenje sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka, ali statistički značajna razlika između skupina uočena je samo za dijastolički krvni tlak. Razina lipida u krvi također je značajno poboljšana kao rezultat unosa citrusnih flavona i flavanona te polifenola masline, pri čemu se ukupna razina kolesterola smanjila za 13,57 mg/dL, u usporedbi s povećanjem od 6,38 mg/dL u skupini koja je uzimala placebo. U skupini koja je uzimala ekstrakt zabilježeno je i smanjenje LDL kolesterola za 8,80 mg/dL te povećanje HDL kolesterola za 1,65 mg/dL, dok su se u placebo skupini razine LDL kolesterola povećale, a razine HDL kolesterola smanjile.
Vrijednosti oksidiranog LDL-a u skupini koja je uzimala ispitivani ekstrakt smanjile su se za 342,84 pg/mL, a taj rezultat znanstvenici smatraju izvanrednim. Vezano uz biomarkere oksidacijskog stresa, zabilježeno je povećanje omjera GSH/GSSH (omjera reduciranog i oksidiranog oblika antioksidansa glutationa) za 62 do 65% i smanjenje razine karbonilnih proteina za 30-32%, što je u skladu sa smanjenjem oksidiranog LDL-a kao biomarkera smanjenja kardiovaskularnog rizika. Promatrajući biomarkere povezane s upalnim procesima, vrijednosti interleukina IL-6 u serumu u skupini koja je uzimala dodatak prehrani značajno su se smanjile s 1,49 pg/mL na početku ispitivanja na 0,91 pg/mL nakon osmotjednog razdoblja, dok u skupini koja je uzimala placebo nisu primijećene značajnije promjene.
Rezultati ovog ispitivanja pokazuju kako je uzimanje mješavine ekstrakata grejpa, gorke naranče i maslinovog lista tijekom osam tjedana dovelo do poboljšanja endotelne funkcije što je utvrđeno mjerenjem vazodilatacije posredovane protokom, krvnog tlaka i parametara povezanih s metabolizmom lipida, te poboljšanim antioksidacijskim i upalnim statusom, zaključili su znanstvenici.
Dobiveni rezultati ukazuju na blagotvoran učinak ispitivanog pripravka na temeljne mehanizme koji međudjelovanjem mogu smanjiti kardiovaskularni rizik u zdravih osoba. Međutim, potrebno je provesti dodatne randomizirane studije na većoj populaciji te pratiti uzimanje ekstrakta tijekom duljeg vremenskog razdoblja kako bi se potvrdili rezultati ovog ispitivanja.