Ela Lučić

Datum objave: 21. 04. 2020.

Pišući u časopisu Nutrients, japanski znanstvenici navode kako je unos 10 mg karotenoida luteina dnevno tijekom 12 mjeseci povezan s poboljšanjima vizualnog i verbalnog epizodnog pamćenja, inhibicije i pozornosti. 

Za karotenoid astaksantin izneseni su rezultati koji podupiru njegovu potencijalnu korist za pamćenje, ali nije se mogao donijeti čvrsti zaključak zbog malog broja studija. Pozitivni učinci ovih karotenoida na kognitivne funkcije određeni su na osnovi uzimanja dodataka prehrani, a ne uobičajenog dnevnog konzumiranja putem hrane, ističu autori studije. 

Istraživači su 1994. godine otkrili vezu između unosa hrane bogate karotenoidima, posebno tamnozelenog lisnatog povrća, poput špinata, i značajnog smanjenja makularne degeneracije povezane sa starenjem. Brojne studije provedene na primatima, djeci i osobama srednje dobi danas podržavaju važnost luteina u zdravlju mozga, što nije iznenađujuće s obzirom na to da su oči i mozak povezani. Doista, nedavna otkrića pedijatrijskih studija moždanog tkiva pokazala su da oko 60% ukupnih karotenoida dječjeg moždanog tkiva čini lutein, a ipak podaci ukazuju da udio luteina u ukupnim karotenoidima u prehrani iznosi samo 12%. Nadalje, studija iz 2017. godine otkrila je da viša razina luteina i zeaksantina u krvi može biti povezana s boljim shvaćanjem, pamćenjem i izvršnom funkcijom. 

Ovaj novi pregledni rad obuhvatio je pet studija koje su istraživale lutein i dvije studije vezane uz astaksantin. Sveukupno gledano, lutein je bio povezan s poboljšanjima vizualnog i verbalnog epizodnog pamćenja, inhibicije i pažnje u usporedbi s placebom, ali nije zabilježen pozitivni utjecaj na radnu memoriju, zaključivanje i brzinu obrade. 

Dobiveni rezultati ukazuju da bi konzumacija luteina mogla pozitivno utjecati na kognitivne funkcije zdravih odraslih osoba, navode znanstvenici.

Naime, lutein i njegovi izomeri mogu prijeći krvno-moždanu barijeru, stoga njihove antioksidativne i protuupalne funkcije mogu izravno djelovati na ljudski mozak. 

Pošalji prijatelju na email

Komentari