Ela Lučić

Datum objave: 24. 07. 2020.

Uzimanje kurkumina u obliku dodatka prehrani može poboljšati aspekte pamćenja i raspoloženja kod zdravih starijih osoba, pokazali su podaci australskog randomiziranog, dvostruko slijepog ispitivanja kontroliranog placebom.

Znakovito je kako se pamćenje i umor često navode kao dva dodatna aspekta koja se tiču ​​nefizioloških aspekata starenja.

Studija objavljena u časopisu Nutrients obuhvatila je 80 zdravih ispitanika prosječne dobi od 68 godina kojima je nasumično dodijeljeno uzimanje 400 mg kurkumina ili placeba dnevno tijekom 12 tjedana. Znanstvenici su mjerili niz parametara u 4. i 12. tjednu ispitivanja, uključujući kognitivnu izvedbu, raspoloženje i kardiovaskularnu funkciju.

Podaci su pokazali kako je skupina koja je uzimala kurkumin imala znatno niže rezultate vezane uz umor u 4. i 12. tjednu u usporedbi s placebom. Zabilježene su i razlike između skupina u zapaženoj napetosti, bijesu, zbunjenosti i potpunom poremećaju raspoloženja, ali one su primijećene samo nakon 4 tjedna.

Kao i u prethodno provedenoj studiji, primjena kurkumina dovela je do značajnog poboljšanja radne memorije i smanjenja umora.

Nadalje, znanstvenici su zabilježili značajno višu razinu glukoze u krvi nakon 12 tjedana u skupini koja je uzimala kurkumin te napominju kako glukoza u krvi nije dostigla razinu koja bi ukazivala na rizik od dijabetesa. Zapravo, poznato je kako blago povišena razina glukoze olakšava aspekte kognitivnih funkcija, uključujući radnu memoriju.

Autori studije također napominju kako nisu primijetili rezultat smanjenja kolesterola kao u studiji iz 2015. godine. Ističu kako je vrlo obećavajuće uočiti ove rezultate kod ispitanika s višim stupnjem obrazovanja i povećanim kognitivnim sposobnostima prije početka ispitivanja. Uz to, od velikog su značaja rezultati vezani uz prostornu memoriju i učenje. Poznato je kako se dio mozga za prostornu memoriju nalazi u hipokampusu, koji je od posebnog interesa za ispitivanje kognitivnih funkcija.

Pošalji prijatelju na email

Komentari