Ela Lučić

Datum objave: 01. 04. 2021.

Goji bobice pokazale su se kao moćan dodatak prehrani za održavanje zdravlja očiju, posebno u prevenciji ili odgađanju uobičajenih bolesti mrežnice među starijim stanovništvom.

Goji bobice se tradicionalno koriste u kineskoj kuhinji u juhama, čajevima i kašama za poboljšanje vida, dugovječnosti te kao lijek protiv dijabetesa. One sadrže bioaktivne komponente kao što su karotenoidi, polisaharidi i flavonoidi koji pokazuju antioksidativna, protuupalna i neuroprotektivna svojstva koja pridonose zdravlju mrežnice. U ovom su preglednom radu znanstvenici iz Singapura procijenili postojeće studije o povezanosti goji bobica s degeneracijom makule povezane s dobi (AMD, engl. Age-related Macular Degeneration), dijabetičkom retinopatijom i retinitis pigmentosom. Istražuju se mnoge eksperimentalne terapije s ciljem popravljanja oštećenog vida, iako učinkovit tretman tek treba otkriti.

U većine bolesti mrežnice, čest uzrok su oksidacijska oštećenja. Degeneraciju makule povezane s dobi karakterizira progresivan gubitak centralnog vida i vodeći je uzrok sljepoće kod osoba starijih od 50 godina u razvijenim zemljama. Ova nepovratna bolest mrežnice postat će glavno javno zdravstveno opterećenje zbog brzog starenja stanovništva, posebno u Aziji, koja čini više od 60% svjetske populacije. U nekoliko se studija procjenjivao učinak ekstrakta goji bobica na AMD na životinjskim modelima, humanim staničnim linijama i humanim kliničkim ispitivanjima. Do danas postoje tri prospektivna randomizirana kontrolirana klinička ispitivanja u kojima se proučavao utjecaj uzimanja goji bobica u obliku dodatka prehrani na pacijente s AMD-om.

U jednoj studiji znanstvenici su izvijestili kako je svakodnevno uzimanje 13,7 grama goji bobica u obliku dodatka prehrani tijekom 90 dana smanjilo hipopigmentaciju u makuli i povećalo razinu zeaksantina u krvnoj plazmi za 26%, a antioksidativni kapacitet za 57%.

Hipopigmentacija je rani simptom AMD-a. Goji bobice bogat su izvor karotenoida zeaksantina, a sadrže oko 60 do 70 puta više zeaksantina (35,7 mg) u odnosu na žumanjak (0,29 mg), još jedan bogat izvor zeaksantina. Rezultati druge studije pokazali su kako svakodnevno uzimanje 13,7 grama goji bobica u obliku dodatka prehrani tijekom 90 dana povećava razinu antioksidansa u krvnoj plazmi i odgovor antitijela nakon cjepiva protiv gripe, jačajući obranu imunosnog sustava kod starijih ispitanika. To smanjuje vjerojatnost razvoja degeneracije makule povezane s dobi.

Još jedno često stanje mrežnice, retinitis pigmentosa, karakterizira progresivan gubitak fotoreceptora štapića i konusa, što u konačnici dovodi do potpune sljepoće. Prema istraživačima, mrežnica je vrlo osjetljiva na oksidativni stres, a utvrđeno je kako antioksidacijski tretman poboljšava preživljavanje stanica i čuva funkciju fotoreceptora u životinjskim modelima i staničnim linijama. Trenutno se neurozaštita pomoću antioksidansa široko koristi kao terapijski pristup za odgađanje degeneracije fotoreceptora u bolesnika s retinitis pigmentosom. Do danas su rezultati jedne studije pokazali kako uzimanje goji bobica kao dodatka prehrani u dozi od 10 g dnevno tijekom 12 mjeseci može sačuvati debljinu i strukturu makule, kao i oštrinu vida. Goji bobice mogu djelovati ​​neuroprotektivno na humanu mrežnicu te pomoći smanjiti ili odgoditi degeneraciju čunjića u bolesnika s retinitis pigmentosom.

Dijabetička retinopatija još je jedna česta mikrovaskularna komplikacija kao rezultat dijabetesa. Više od jedne trećine oboljelih od dijabetesa u svijetu ima neki oblik dijabetičke retinopatije. Iako mehanizmi u osnovi dijabetičkih mikrovaskularnih komplikacija ostaju nejasni, znanstvenici smatraju kako oksidativni stres izazvan hiperglikemijom ima važnu ulogu u nastanku ove bolesti. Do danas nema studija u kojima se procjenjivao utjecaj goji bobica na dijabetičku retinopatiju u kliničkim ispitivanjima na ljudima. Međutim, provedene su studije na životinjskim modelima i humanim staničnim linijama. Rezultati tih studija pokazuju kako uzimanje goji bobica u obliku dodatka prehrani ublažava funkcionalne promjene mrežnice uzrokovane dijabetesom.

Zaključno, većina postojećih studija o utjecaju goji bobica na AMD, dijabetičku retinopatiju i retinitis pigmentosu provedena je na životinjskim modelima ili humanim staničnim linijama. Međutim, znanstvenici ističu moguću ograničenost rezultata zbog razlika između vrsta. Uzimajući u obzir mali broj studija proveden na ljudima, goji bobice mogu se smatrati sigurnim dodatkom prehrani u dozi od 15 g dnevno, što odgovara 3 mg zeaksantina dnevno, a smatra se korisnim za zdravlje očiju. Međutim, stručnjaci napominju kako je potrebno provesti veći broj promatračkih i interventnih studija na ovu temu, posebno one koje bi uključivale dugoročno uzimanje goji bobica u obliku dodatka prehrani.

Izvor: Nutrients

 
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: goji bobice, zdravlje očiju, zeaksantin,

Komentari