Ela Lučić

Datum objave: 24. 09. 2020.

Uzimanje gama-aminomaslačne kiseline (GABA, engl. gamma-aminobutyric acid) u obliku dodatka prehrani može blagotvorno djelovati na pamćenje i prostornu kognitivnu funkciju, pokazali su rezultati dviju novih studija iz Japana.

U dvije randomizirane dvostruko slijepe kliničke studije kontrolirane placebom ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine, a svaka skupina uključivala je ukupno 60 ispitanika starijih od 40 godina. Dodijeljeno im je uzimanje doze od 100 mg GABA dnevno ili placeba, odnosno 200 mg GABA dnevno ili placeba u drugoj studiji.

Rezultati su pokazali kako je uzimanje 100 mg GABA u obliku dodatka prehrani tijekom 12 tjedana utjecalo na znatno bolje rezultate testova za procjenu vizualno-prostornih sposobnosti i sposobnosti pamćenja, a pri dvostruko većoj dozi od 200 mg zabilježena su dodatna poboljšanja.

Te dodatne pogodnosti uključuju poboljšanje neverbalnog zaključivanja, radne memorije i trajne pozornosti. Gama-aminomaslačna kiselina prirodna je aminokiselina i ključni inhibitorni neurotransmiter koji se nalazi u humanim stanicama. Ovaj spoj može se naći u raznim namirnicama, a određena fermentirana hrana, poput popularnog istočnoazijskog jela kimchija, sadrži ga u posebno visokim koncentracijama.

U ovim studijama također je ispitana kvaliteta života sudionika te su u objema zabilježena poboljšanja u skupinama koje su uzimale GABA u obliku dodatka prehrani, u usporedbi sa skupinom koja je uzimala placebo. U studiji u kojoj je ispitivana veća doza također je utvrđeno kako je uzimanje GABA povećalo razinu IGF-1 (inzulinu sličan čimbenik rasta 1), za koji se navodi kako posjeduje aktivirajuće učinke u mozgu. Ovo je važno zapažanje s obzirom da je zabilježeno kako GABA ne prolazi krvno-moždanu barijeru.

Izvor: Japanese Pharmacology & Therapeutics

Pošalji prijatelju na email

Komentari