Datum objave: 10. 09. 2013.

Studija provedena na University of Bonn istraživala je utjecaj omega-3-masnih kiselina na eritrocite te biomarkere antioksidativnog statusa u organizmu.

Istraživanje je provedeno na 74 ispitanika pri čemu su tijekom 6 tjedana zamjenili margarin koji inače konzumiraju s namazima koji su bili obogaćeni s 10 % alfa-linolenske (ALA), eikozapentaenske (EPA) ili dokosaheksaenske masne kiseline (DHA). Po završetku istraživanja izmjeren je unos za ALA, EPA i DHA koji je iznosio 4.4, 2.2, te 2.3 grama dnevno.

Rezultati studije pokazali su kako unosom obogaćenih margarina s EPA i DHA dolazi do povećanja omega-3 indeksa odnosno sadržaja EPA+DHA u eritrocitima izraženog kao postotak od ukupnih masnih kiselina. Nadalje, autori ističu kakosje DHA pokazala kvantitativno superiornijom u odnosu na EPA-u u povećanju omega-3 indeksa. Također, 4 grama ALA dnevno nije se pokazala dostatnom dozom koja bi povećala omega-3 indeks. Prilikom istraživanja nije uočeno povećanje antioksidativnog kapaciteta plazme unosom omega-3-masnih kiselina.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Nutrition.

Pošalji prijatelju na email

Komentari