Josip Rešetar

Datum objave: 30. 11. 2017.

Novija sicilijanska studija je pokazala kako blagotvornom učinku mediteranske prehrane na krvni tlak uvelike doprinosi paralelno visok unos polifenolnih spojeva, prirodno zastupljenih u namirnicama mediteranske prehrane.

U ukriženom istraživanju sudjelovalo je 2044 odrasih osoba sa Sicilije čiji je ukupan unos polifenola mjeren pomoću upitnika prehrambenih navika (FFQ). Znanstvenici su ispitanike prema ukupnom unosu polifenola podijelili u kvartile nakon čega su novonastale skupine stavljali u korelaciju s krvnim tlakom. Naknadno su izvršene korekcije s obzirom na unos mikronutrijenata koji dokazano utječu na krvni tlak.

Dodatno, znanstvenici su promatrali je li određena polifenolna kiselina ili pak namirnica ima veći antihipertenzijski učinak u odnosu na druge. Rezultat je pokazao da samo hidroksifenilacetatna kiselina, odnosno pivo u slučaju namirnice, imaju statistički značajan antihipertenzijski učinak u odnosu na seriju promatranih polifenolnih kiselina, odnosno namirnica.

Rezultati istraživanja su pokazali da ispitanici iz kvartila s najvišim unosom polifenolnih spojeva imaju 32% niži rizik od visokog krvnog tlaka bez obzira iz kojeg su izvora polifenolne komponente potjecale.

Međutim, isto tako važno je naglasiti da je trend smanjenja rizika od visokog krvnog tlaka nakon četvrtog kvartila postao statistički beznačajan.

Poznato je da fenolne kiseline djeluju blagotvorno na stijenke krvnih žila na način da pomažu širenju žila djelujući slično lijekovima za visoki krvni tlak kao što su inhibitori angiotenzin-konvertirajućeg enzima. Nažalost, točan mehanizam znanstveno još nije definiran pa znanstvenici pozivaju na nove studije koje bi doprinijele razumijevanju istoga.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari