Datum objave: 24. 02. 2014.

Još jedna studija potvrdila je kako se mediteranska prehrana zasluženo smatra idealnim načinom prehrane. Karakteristike ove prehrane su povećani udio voća i povrća te leguminoza, redoviti unos ribe, kao i ograničeni unos mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa. Kako bi se postigli različiti povoljni učinci na organizam, uz mediteransku prehranu potrebna je redovita tjelesna aktivnost.

Američka studija provedena na 780 mladih muškaraca razlikuje se od dosadašnjih studija po tome što je po prvi put u središtu istraživanja bila mlada i zdrava populacija. Analizom povijesti bolesti te podataka o prehrani i životnom stilu ispitanika, autori studije usporedili su njihovu sličnost s mediteranskom prehranom.

Rezultati su pokazali kako ispitanici koji konzumiraju prehranu sličnu mediteranskoj imaju:
• 35 % manji rizik od metaboličkog sindroma, poremećaja organizma koji povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti
• 43 % manji rizik od nakupljanja suvišnih kilograma
• povećane razine HDL („dobrog“) i snižene razine LDL („lošeg“) kolesterola

Studija je objavljena u časopisu PLOS One te potvrđuje pozitivan učinak mediteranskog načina prehrane na zdravlje ne samo među pripadnicima starije, već i mlađe populacije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mediteranska prehrana,

Komentari