Ela Lučić

Datum objave: 21. 04. 2021.

Rezultati novog istraživanja pokazali su kako je dosljedno višestruko uzimanje dodataka prehrani povezano s boljim zdravljem, koje se zadržava i u starijoj dobi.

U istraživanju je korišten jedinstveni skup podataka te se nastavlja na ranija istraživanja koja su pokazala kako su sudionici koji su koristili nekoliko dodataka prehrani u danu imali bolji kardiometabolički zdravstveni profil u odnosu na opću populaciju. Pet najpopularnijih dodataka prehrani bili su multivitaminsko-mineralni dodaci prehrani, kalcij, omega-3 masne kiseline ili riblje ulje, biljni ekstrakti i vitamin C. Višestruka upotreba dodataka prehrani definirana je kao uzimanje najmanje dva dodatka prehrani dnevno.

U jednoj drugoj studiji, objavljenoj 2007. godine, napravljen je presjek podataka 287 ispitanika koji su dugoročno uzimali nekoliko dodataka prehrani. Do prikupljanja podataka sudionici su dugoročno uzimali nekoliko dodataka prehrani svaki dan čak 20 godina. Ovo je istraživanje proučavalo podatke 235 ispitanika iz te iste skupine tijekom još 10 godina. Nakon problema zbog nepotpune usklađenosti s laboratorijskim testovima, istraživačima je preostao uzorak od 156 ispitanika s najmanje 30-godišnjom poviješću dugoročnog višestrukog uzimanja dodataka prehrani. Naime, kod ispitanika se većina metaboličkih zdravstvenih koristi zadržala tijekom navedenog razdoblja.

U trenutnom istraživanju, znanstvenici su proučavali parametre kao što su razina triglicerida i razina ukupnog, HDL i LDL kolesterola u plazmi, razina glukoze, inzulina, markera upale te prevalencija povišene razine glikoziliranog hemoglobina (HbA1c) i dijabetesa.

Rezultati su u skladu s ranije provedenim istraživanja te pokazuju kako osobe koje dugoročno uzimaju nekoliko dodataka prehrani dnevno imaju značajne zdravstvene koristi, uključujući nižu razinu LDL kolesterola i glukoze natašte. Istraživači su otkrili kako se većina prethodno primijećenih blagodati zadržala i nakon dodatnih 10 godina.

Ova otkrića ukazuju na to da uzimanje dodataka prehrani, posebice istovremeno uzimanje nekoliko različitih dodataka prehrani, može blagotvorno djelovati na kardiometaboličko zdravlje, što je u skladu s ranijim zapažanjima. Međutim, osim uzimanja dodataka prehrani, postoje i mnogi drugi čimbenici koji bi mogli dovesti do poboljšanja razina biomarkera u ispitivanoj skupini, uključujući socioekonomske i zdravstvene čimbenike te razlike u načinu prehrane i razini tjelesne aktivnosti. Iako su prikupljeni podaci vrlo zanimljivi, dokazi iz isključivo promatračkih studija nisu dovoljni kako bi se mogle potvrditi prednosti uzimanja više različitih dodataka prehrani na zdravlje, zaključuju stručnjaci.

Izvor: International Journal for Vitamin and Nutrition Research

Pošalji prijatelju na email

Komentari