Josip Rešetar

Datum objave: 14. 06. 2018.

Viši unos namirnica iz skupine mlijeka i mliječnih proizvoda povezan je s većom mineralnom gustoćom kostiju i snažnijom kralježnicom, osobito kod muškaraca starijih od 50 godina.

Novo istraživanje promatralo je povezanost unosa mliječnih proizvoda i parametara zdravlja koštanog tkiva pritom koristeći podatke iz Framinghamske studije. Studija je obuhvatila 1522 muškarca i 1104 žene starosti 32 do 81 godine. Zdravlje kostiju ispitivano je pomoću kvantitativne računalne tomografije (QCT), dok je unos mliječnih proizvoda dobiven putem upitnika o učestalosti konzumacije.

Prema rezultatima najviše koristi od višeg unosa mliječnih proizvoda imali su muškarci stariji od 50 godina kod kojih je zabilježena veća koštana gustoća te očuvaniji kralješci.

Intrigira podatak da su blagotvorni učinci bili neovisni o statusu vitamina D kod ispitanika.

Preporuka ostaje ista kao i u sličnim prethodnim studijama gdje se naglašava važnost većeg unosa namirnica iz skupine mlijeka i mliječnih proizvoda s ciljem očuvanja zdravlja koštanog sustava.

Izvor: Journal of Bone and Mineral Research

Pošalji prijatelju na email

Komentari