Sok organski uzgojenih rajčica sadrži više fenolnih spojeva od soka klasično uzgojenih rajčica.
Istraživanje je provedeno u Španjolskoj, gdje je rajčica najčešće konzumirano povrće. Ispitivane su količine fenolnih spojeva u soku od rajčice i njihovi mogući pozitivni učinci za zdravlje.
Polifenoli su prirodni spojevi s važnim učincima na zaštitu od kardiovaskularnih i degenerativnih bolesti te nekih oblika karcinoma. Ti spojevi neutraliziraju slobodne radikale te reguliraju akivnost enzima i hidroksicinamičnih kiselina u konvencionalno i organski uzgojenim rajčicama.
U bilo kojem obliku uzgoja biljke, najvažniji čimbenik rasta je dostupnost dušika. Kod konvencionalnog uzgoja, dušik se dodaje u topljivom obliku, kao gnojivo, dok kod organskog uzgoja biljka ne dobiva umjetna gnojiva, već koristi vlastite obrambene mehanizme koji povećavaju razine polifenola. Kao rezultat svega navedenog, konvencionalnim uzgojom biljka gubi sposobnost rezistencije na bolesti, a sadrži i niže razine nutrijenata, minerala i sekundarnih metabolita.
Izvor: Food Chemistry