Tjelesna aktivnost pruža brojne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja i jačanje mišićno-koštanog sustava.
Međutim, intenzivno vježbanje dovodi do povećane proizvodnje slobodnih radikala, visoko reaktivnih molekula koje mogu oštetiti stanične komponente poput lipida, proteina i DNK. Ukoliko proizvodnja slobodnih radikala tijekom tjelesne aktivnosti premaši antioksidativni kapacitet mišića, kod sportaša se javljaju bolovi, umor, upala i oštećenje mišića te posljedično lošija sportska izvedba. Kako bi poboljšali oporavak, sportaši se često oslanjaju na dodatke prehrani, među kojima omega-3 masne kiseline imaju značajnu ulogu.
Omega-3 masne kiseline uključuju alfa-linolensku (ALA), eikozapentaensku (EPA) i dokozaheksaensku masnu kiselinu (DHA). Namirnice biljnog podrijetla, poput lanenih sjemenki, chia sjemenki i oraha izvor su ALA, dok se EPA i DHA prvenstveno nalaze u masnoj ribi, poput lososa, tune i skuše te u plodovima mora.
Dodatni unos omega-3 masnih kiselina putem dodataka prehrani može biti koristan sportašima jer smanjuje umor i upalu, povećava mišićnu masu i snagu te ubrzava oporavak. Studije pokazuju da omega-3 masne kiseline povećavaju osjetljivost mišića na anaboličke podražaje, potičući sintezu mišićnih proteina. Istraživači sa Sveučilišta Valladolid iz Španjolske nastojali su sistematizirati trenutne dokaze o učincima omega-3 masnih kiselina na zdravstvene i sportske parametre te istražiti poboljšava li njihov dodatni unos pokazatelje upale, oštećenja mišića, oksidacijski status mišića i sportsku izvedbu kod fizički zdravih odraslih osoba.
Pregledano je 13 studija s ukupno 420 sudionika, od kojih je sedam studija bilo usmjereno na muškarce, jedna na žene i pet na oba spola. Sudionici u intervencijskoj skupini primali su dodatak omega-3 masnih kiselina u obliku kapsula, gelova ili aromatizirane vode s chia sjemenkama, u dozama od 250 mg/dan do 3,6 g/dan, dok je kontrolna skupina primala placebo. Intervencija je u svim studijama trajala u razdoblju od jednog dana do 26 tjedana. Testovi vježbanja uključivali su vježbe izdržljivosti, snage ili njihovu kombinaciju.
U intervencijskoj skupini uočeno je smanjenje upalnog odgovora, što se očitovalo nižim razinama proupalnog citokina interleukina 6 (IL-6). Nadalje, dodatni unos omega-3 masnih kiselina smanjio je oštećenje mišića uzrokovano vježbanjem što je potvrđeno nižim razinama kreatin kinaze i laktat-dehidrogenaze.
Povećan omjer reduciranog glutationa (GSH) prema oksidiranom glutationu (GSSG) u mišićima ukazuje na poboljšan antioksidativni status mišića u intervencijskoj skupini.
Znanstvenici su zaključili da dnevni unos od 2400 mg omega-3 masnih kiselina (EPA/DHA) tijekom najmanje 4,5 tjedna može učinkovito smanjiti upalni odgovor i oštećenje mišića uzrokovano intenzivnim vježbanjem. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se dodatno istražio osnovni status omega-3 masnih kiselina kod sudionika, njihov prehrambeni unos te promjene u statusu omega-3 masnih kiselina nakon uzimanja dodataka prehrani.
Izvor: Nutrients