Datum objave: 30. 03. 2010.

Papar je jedan od najčešće korištenih začina u cijelom svijetu, a njegovi ekstrakti već stoljećima se propisuju kao lijek u narodnoj medicini. Glavna bioaktivna komponenta u papru zaslužna za oporost i nadražujuća svojstva je piperin.

U članku, objavljenom u znanstvenom časopisu Nutrition today, autor je pokušao obuhvatiti sva dosadašnja saznanja o blagodatima crnog papra. Znanstvena istraživanja pokazuju kako papar ima ulogu u poboljšanju rada probavnog sustava stimulirajući probavne enzime i lučenje želučanih sokova te ubrzavajući prolazak hrane kroz probavni sustav. Brojne studije na staničnim kulturama su pokazale da crni papar ima antioksidativna i protuupalna svojstva.

Zanimljivo je da je jedno istraživanje pokazalo njegov neobičan učinak na ljude. Udah papra osim što izaziva kihanje, stimulacijom dišnih puteva može pomoći pri smanjenju apstinencijskih simptoma prestanka pušenja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: začini,

Komentari