Ela Lučić

Datum objave: 23. 08. 2021.

Dodaci prehrani koji sadrže ulje crnog kima mogu poboljšati parametre kardiometaboličkog zdravlja te pomoći u regulaciji razine šećera u krvi kod pojedinaca s dijabetesom tipa 2, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Sjeme i ulje crnog kima intenzivno se koriste u tradicionalnoj medicini u mnogim zemljama Bliskog Istoka i Azije za liječenje niza stanja, uključujući neke poremećaje imunosnog sustava i upalne poremećaje.

Istraživači su u randomiziranu kontroliranu kliničku studiju uključili 43 bolesnika s dijabetesom tipa 2. Ispitanicima su nasumično dodijelili uzimanje 500 mg ekstrakta crnog kima dva puta dnevno ili placeba tijekom osam tjedana.

Rezultati su pokazali kako su u ispitanika koji su uzimali ekstrakt crnog kima zabilježena značajna poboljšanja u razini šećera u krvi natašte, ukupnog i LDL-kolesterola, triglicerida, indeksa tjelesne mase, opsega struka te sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka u usporedbi s placebom.

S druge strane, nisu primijećene značajne promjene u inzulinskoj rezistenciji i razini HDL-kolesterola, naveli su istraživači.

Dobiveni rezultati u skladu su s rezultatima prethodno provedenih ispitivanja na ljudima i studijama na životinjama, zaključili su autori studije.

Izvor: Phytotherapy Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: crni kim, inzulinska rezistencija,

Komentari