Maja Biličić

Datum objave: 21. 08. 2017.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu BioEssays ukazalo je na moguću povezanost blagog oblika autizma s nedostatkom karnitina.

Ako se ova hipoteza pokaže točnom, znanstvenici bi mogli biti na tragu sprječavanja nekih oblika autizma.

Rezultati istraživanja na životinjama i pacijentima s autizmom pokazali su kako niska razina karnitina u mozgu može dovesti do blagog oblika autizma koji uglavnom pogađa mušku djecu.

U ranije provedenom istraživanju, organizam 1 od 350 muških osoba nije mogao proizvesti vlastiti karnitin zbog neaktivnog TMLHE (ε-trimetil-lizin-hidroksilaza) gena. Kod otprilike 3% muških osoba s ovim neaktivnim genom razvio se autizam.

Dijete prije rođenja karnitin dobiva kroz posteljicu pa ga novorođenčad uglavnom već imaju dovoljne količine u svom organizmu, a tijekom prvih mjeseci dobivaju ga i dojenjem. Međutim, u ponekim slučajevima dojenče se vrlo rano susreće s hranom koja ne sadrži karnitin pa njegov smanjeni unos može dovesti do njegova nedostatka, a u konačnici i autizma.

Doduše, za takav nedostatak potrebna je i genetska predispozicija. Prema postojećim podacima, rizik od pojave autizma je veći u onim obiteljima koje već imaju dijete s blagim oblikom autizma, osobito ako je novo dijete muškog spola.

Stoga znanstvenici zahtijevaju nova istraživanja koja će provesti na takvim obiteljima i u kojima će ispitati smanjuje li uzimanje karnitina u obliku dodatka prehrani učestalost pojave autizma kod svakog sljedećeg djeteta. Ako se rezultati pokažu obećavajućima, preporučili bi određeni dnevni unos karnitina kojim bi obogatili mnoge vrste dječje hrane.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: autizam, L-karnitin, Neurološke bolesti,

Komentari