Ružica Vukadin

Datum objave: 21. 09. 2021.

Prema novoj retrospektivnoj studiji, žene sa smanjenim unosom joda imaju značajno smanjenu plodnost u odnosu na žene s dovoljnim unosom joda.

Jod je esencijalni nutrijent potreban za sintezu hormona štitnjače. Nedovoljan unos joda uzrokuje hipotireozu, koja dalje nepovoljno djeluje na folikulogenezu, ovulaciju, sazrijevanje žutog tijela te u konačnici na plodnost.

Prema autorima trenutne studije, utjecaj joda na plodnost žene često je previđen. Poznato je kako teški intelektualni i razvojni poremećaji (IDD) predstavljaju značajan čimbenik rizika za reprodukciju, što uključuje spontani pobačaj, prerani porod te smanjuje mogućnost rađanja djece.

Cilj ove studije je razumjeti povezanost blagog nedostatka joda i reproduktivne abnormalnosti žena, a posebna pozornost usmjerena je na omjer plodnosti, odnosno na izglede za začeće. Ovo je ujedno i prva studija koja istražuje utjecaj nedostatka joda na vrijeme potrebno za začeće.

U ovoj studiji sudjelovale su trudnice u bilo kojem tromjesečju trudnoće. Ispitanicama se mjerila koncentracija joda u urinu i kuhinjskoj soli koju su koristile kod kuće. Putem intervjua prikupljali su se podaci o pomoći pri začeću, vremenu začeća, povijesti trudnoće, dobi, tjelesnoj masi, prisutnosti bolesti štitnjače i drugim potencijalno ometajućim čimbenicima.

Rezultati istraživanja pokazuju kako je srednje vrijeme potrebno za začeće dulje kod ispitanica s nedostatkom joda (5 mjeseci) u odnosu na ispitanice s dovoljnim unosom joda (4 mjeseca). Postotak ispitanica s nedostatkom joda, koje su čekale dulje od 13 mjeseci kako bi zatrudnjele, značajno je viši (20%) nego kod ispitanica s dovoljnim unosom joda (14%).

Također, rezultati studije pokazuju kako nedostatak joda značajno smanjuje izglede za trudnoću te kako nedovoljan unos joda štetno djeluje na plodnost. Drugim riječima, žene s nedostatkom joda u dobi od 30,5 godina, s adekvatnim indeksom tjelesne mase (21,7 kg/m2), bez povijesti spontanog pobačaja imaju smanjenu plodnost za 19,4% u odnosu na žene s dovoljnim unosom joda.

Ova studija ukazuje na pozitivnu povezanost nedostatka joda i produljenog vremena potrebnog za začeće, što dalje ukazuje na potrebu za kontinuiranim praćenjem unosa joda kod žena u reproduktivnoj dobi te važnosti naglašavanja optimalnog i sigurnog unosa joda za vrijeme trudnoće.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: jod, plodnost, trudnoća, Trudnoća i dojenje,

Komentari