Svečana crvena boja brusnice je savršen doprinos blagdanskom stolu!
Naši djedovi i bake nisu uživali u kombinaciji ovih bobica i mesa ili ribe, ali Indijanci npr. tradicionalno mljevenom mesu i jelima od ribe dodaju brusnicu, ukuhavaju brusnicu i zaslađuju je javorovim sirupom ili uživaju u sirovom voću, a koristili su je i zbog ljekovitih svojstava kod problema sa želucem, jetrom, žuči i bubrezima.
Današnja znanost pokazuje da brusnice sprječavaju štetnim bakterijama priljepljivanje za stjenke urinarnog trakta te da pomažu u prevenciji bolesti srca i nekih karcinoma. Neke studije čak pokazuju povoljan utjecaj tvari prisutnih u brusnici kod liječenja i prevencije problema s desnima i kod čira na želucu.
Budući da je brusnica gorka, soku i umacima se dodaju zaslađivači što znači više kalorija pa se preporuča umjerenost!
Izvor: American Dietetic Association