Datum objave: 28. 06. 2013.

Bisfenol A (BPA) kemikalija koja se nalazi u plastici, uključujući i ambalažu prehrambenih proizvoda, povezuje se s višim rizikom od pretilosti djevojčica između 9 i 12 godina.

Djevojčice na početku i sredini puberteta, čije su razine BPA u urinu bile više od prosjeka, imaju dvostruko viši rizik od prekomjerne tjelesne mase i pretilosti od djevojčica s nižom razinom BPA. BPA je industrijska kemikalija koja se od 60.-ih godina prošlog stoljeća koristi u proizvodnji plastike i smola te se nalazi u polikarbonatnoj plastici i epoksidnoj smoli. Polikarbonatna plastika se koristi za proizvodnju bočica za vodu, dok se epoksidnom smolom oblažu konzerve, čepovi za boce i određene zubne plombe.

Zadnjih godina pojavila se bojazan da BPA iz plastične ambalaže završava u hrani te kod ljudi polučuje neželjene učinke na organe poput mozga i prostate te na negativno djeluje na fetuse, novorođenčad i djecu. BPA je karakteriziran kao endokrini disruptor – u tijelu imitira djelovanje ženskog hormona estrogena. Smatra se da su djevojčice u pubertetu podložne utjecaju BPA koji ometa normalan metabolizam masti i energije.

Izvor: PloS ONE

Pošalji prijatelju na email

Komentari