Ružica Vukadin

Datum objave: 12. 01. 2022.

Europska unija potvrdila kako je bisfenol A (BPA) „tvar koja izaziva veliku zabrinutost“, stoga će Europska agencija za sigurnost hrane (eng. Europen Food Safety Authority, EFSA) ponovno procijeniti rizike bisfenola A u hrani.

Bisfenol A je spoj koji se koristi za proizvodnju polikarbonatne plastike te drugih određenih materijala koji dolaze u dodir s hranom kao što su raspršivač za vodu ili proizvodi za proizvodnju hrane. Također, bisfenol A se koristi za proizvodnju epoksidnih smola za stvaranje zaštitnih premaza i obloga za limenke hrane i pića. S obzirom na njegovu namjenu, bisfenol A može lako migrirati u hranu, a u određenim količina može nepovoljno djelovati na ljudsko zdravlje.

Bisfenol A ima štetno djelovanje na imunološki sustav, ometa rad hormona, a prema istraživanjima na životinjama, može uzrokovati i karcinom pluća. Stoga su poduzete mjere te je Europska unija zabranila korištenje bisfenola A u bocama za djecu, Francuska je zabranila korištenje ove kemikalije u svim ambalažama za hranu te svom posuđu i priboru, a EFSA predlaže znatno smanjenje podnošljivog dnevnog unosa (eng. Tolerable Daily Intake, TDI) bisfenola A u odnosu na prethodno mišljenje iz 2015. godine.

Naime, u svojoj procjeni rizika bisfenola A iz 2015., EFSA je postavila privremeni podnošljivi dnevni unos od 4 mikrograma po kilogramu tjelesne mase na dan.

U svom nacrtu prijedloga ponovne procjene bisfenola A, EFSA-in stručni panel utvrdio je TDI od 0,04 nanograma po kilogramu tjelesne mase na dan, što je 100 000 puta manje.

Ono što je zabrinjavajuće su prosječna i visoka izloženost potrošača bisfenolu A koje premašuju novi TDI.

Izvor: EFSA

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bisfenol A, BPA, EFSA,

Komentari