Josip Rešetar

Datum objave: 30. 03. 2018.

Prema rezultatima engleskog javnozdravstvenog projekta gotovo 90 % adolescenata u svom tijelu ima tragove bisfenola A – kemijskog spoja koji se koristi pri izradi plastične ambalaže.

Bisfenol A (BPA) je visoko zastupljen u plastičnim posudama, bocama, poklopcima i visoko procesiranoj hrani. BPA se zbog sličnosti s hormonom estrogenom svrstava u spojeve disruptore endokrinološkog sustava zbog čega može utjecati na mehanizme koji zahtjevaju hormon estrogen.

U jednotjednom istraživanju koje je uključilo 94 ispitanika dobi 17 do 19 godina, ispitanicima je prije i nakon istraživanja mjerena koncentracija bisfenola A (BPA) u urinu. Za vrijeme istraživanja od ispitanika se tražilo da izbjegavaju korištenje svih namirnica koje su mogle doći u kontakt s predmetima koji sadrže BPA.

Rezultati su pokazali da, unatoč naporima da se smanji izloženost BPA kod ispitanika nije došlo do značajnijeg smanjenja koncentracije BPA u urinu.

Dodatno, ispitanici su izvjestili da im je pridržavanje takvih smjernica bilo iznimno teško s obzirom da BPA nije deklariran na ambalažama proizvoda.

Budući da je izloženost bisfenolu A trenutno vrlo teško kontrolirati, u svrhu boljeg informiranja potrošača znanstvenici predlažu uvođenje deklariranja ovog spoja na ambalaže.

Izvor: BMJ Open

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: plastika, Zdravlje žene,

Komentari