Datum objave: 24. 10. 2013.

Na godišnjoj konfrenciji The American Society of Reproductive Medicine brojni znanstvenici iznijeli su svoju zabrinutost zbog potencijalnih negativnih učinka bisfenola A i ftalata na zdravlje. Spojevi se učestalo koriste u proizvodnji plastičnih proizvoda te za povećanje fleksibilnosti različitih plastika.

Rezultati studija povezuju bisfenol A i ftalate s povećanim rizikom od pobačaja u žena te smanjenje plodnosti u muškaraca. Nadalje, uočena je povezanost povišenih koncentracija ftalata u krvi s poremećajem koncentracije te povećanim rizikom od pretilosti u djece. Dosada nije ustanovljen točan mehanizam putem kojeg bisfenol A i ftalati utječu na organizam, no, poznato je da djeluju na endokrini sustav.

Znanstvenici upozoravaju da se ne preporuča plastične boce ostavljati na visokim temperaturama u autu, stavljati ih u mikrovalnu pećnicu ili dolijevati vruće tekućine u plastične boce. Nadalje, istaknuto je da zbog rastućeg broja studija koje povezuju bisfenol A i ftalate s negativnim utjecajem na organizam, zabranjeno njihovo korištenje pri proizvodnji bočica i šalica za djecu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari