Bioraznolikost

Datum objave: 01. 01. 2005.

Bioraznolikost, pokazatelj zdravlja ekoloških sustava..
Bioraznolikost predstavlja sve različite vrste živoga svijeta na Zemlji. To je pokazatelj zdravlja ekoloških sustava o kojima ovisimo u svim segmentima naših života. Oslabljena bioraznolikost u ekosustavu je poput oslabljena imunosnog sustava – čini nas podložnijima bolestima. Gubitak bioraznolikosti uočen je na svjetskoj razini i predstavlja prijetnju ljudskom zdravlju, a zahtijeva hitna djelovanja u smjeru očuvanja lokalne, regionalne i globalne bioraznolikosti.
Skupina ljekovitog i aromatičnog bilja obuhvaća biljne vrste koje sadrže biološki aktivne tvari s praktičnom primjenom u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Komercijalno prikupljanje samoniklog ljekovitog i aromatičnog bilja šteti očuvanju bioraznolikosti, a prikupljeni je materijal neujednačen i postiže se niža cijena.
U Hrvatskoj postoji velika raznolikost samoniklih populacija ljekovitog i aromatičnog bilja. Prikupljanje, proučavanje i očuvanje biljnih genetskih izvora ima za cilj poticanje oplemenjivanja bilja i uvođenje novih biljnih vrsta u poljoprivrednu proizvodnju. Moderni programi očuvanja koji se provode na Agronomskom fakultetu u Zagrebu uključuju i analizu s pomoću tehnika molekularne genetike. Istraživanja se provode na autohtonim biljnim populacijama i pridonose boljem poznavanju, očuvanju i upotrebi bioraznolikosti Republike Hrvatske.
Proizvodnja ljekovitog i aromatičnog bilja u Hrvatskoj je zanemarivo mala. Primjerice, ljekovito i aromatično bilje nalazi se na jedva 0,05 % obradivih površina u Republici Hrvatskoj. Povećanje proizvodnje ovoga bilja moglo bi pridonijeti većoj raznolikosti poljoprivredne proizvodnje. Time se potiče primjena održive, ekološke poljoprivrede, te se smanjuje ovisnost Hrvatske o uvozu proizvoda na bazi ljekovitog i aromatičnog bilja i stvara se potencijal za njihov izvoz.
Za sada bioraznolikost čuvaju još samo naše majke i bake koje u svojim vrtovima sade staro provjereno sjeme kulturnih biljaka. Na dan na svijetu nestaju deseci vrsta biljaka, zbog niza razloga vezanih uz naš način života. Ne sačuvamo li bioraznolikost kulturnih biljaka, one su za nas zauvijek izgubljene.
Darija Vranešić, dipl.ing.

Pošalji prijatelju na email

Komentari