Josip Rešetar

Datum objave: 04. 01. 2019.

Eikozatetraenska masna kiselina (ETA), podrijetlom iz ulja bogatih stearidonskom masnom kiselinom (SDA), kao što je ulje trputaste lisičine, može dati dva metabolita koja pokazuju potentna protuupalna svojstva.

Identificirani metaboliti prolaze slične pretvorbe kao i dobro opisane omega-3 masne kiseline: eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska masna kiselina (DHA). Shodno tome, znanstvenici su pretpostavili da će iskazati i sličan imunomodulatorni i protuupalni odgovor.

U istraživanju na staničnim modelima znanstvenici su odlučili ispitati kakav je učinak metabolita dobivenih pregradnjom ETA-e. Pronašli su da jedan od metabolita može smanjiti upalne stanične procese putem stimulacije neutrofilnih leukotriena i neutrofilne kemotaksije.

Premda prisutnost ETA-e u ljudskom organizmu do sada nije zabilježena, znanstvenici su potvrdili da je mjerljivu koncentraciju moguće dobiti nakon svega 2-4 tjedna uzimanja ulja bogatih SDA-om.

Zaključno, znanstvenici zahtijevaju niz novih studija koje bi detaljnije ispitivale biološku aktivnost metabolita ETA-e.

Izvor: Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega, Omega-3 m.k., omege,

Komentari