Ela Lučić

Datum objave: 19. 02. 2020.

U preglednom radu objavljenom u časopisu Nutrition Reviews, znanstvenici ističu kako je prevalencija kardiovaskularnih bolesti neprestano u porastu. 

Prethodni dokazi ukazuju da unos biljnog pigmenta kvercetina, koji se nalazi u namirnicama poput luka, čaja, jabuka i crnog vina, ima blagotvorne učinke na zdravlje, poput antikoagulacijskih, protuupalnih, antihipertenzivnih i antihiperglikemijskih djelovanja, kao i pozitivan učinak kod poremećaja metabolizma lipida

Provedeno je nekoliko kliničkih studija u kojima se ispitivao utjecaj uzimanja kvercetina u obliku dodatka prehrani na prevenciju i liječenje kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnih bolesti. Međutim, skupina kineskih istraživača vjerovala je kako ta otkrića nisu konzistentna. Iz tog razloga, pregledali su 17 studija s ukupno 886 sudionika, u kojima je proučavan utjecaj kvercetina na krvni tlak i razinu glukoze u krvi. U svakoj studiji mjerene su vrijednosti glukoze u krvi, ukupni kolesterol i/ili inzulin. 

Ukupni rezultat 13 skupina uključenih u ispitivanje pokazao je da kvercetin značajno smanjuje sistolički krvni tlak. Kod sudionika koji su konzumirali kvercetin osam ili više tjedana uočene su značajno izmijenjene vrijednosti kolesterola, lipoproteina visoke gustoće. 

Kvercetin nije znatno utjecao na ukupni kolesterol ili koncentraciju glukoze u krvi nakon gladovanja te nije zabilježeno uzrokovanje ozbiljnih štetnih učinaka ni u jednoj od uključenih studija. 

Pregledom je zaključeno da smanjenje krvnog tlaka, veće od 10 mmHg, snižava rizik od srčanog zatajenja za 50%, od moždanog udara za 35 - 40% te od infarkta miokarda za 20 - 25%. Istraživači su zaključili da povoljni učinci kvercetina na krvni tlak podržavaju njegovu primjenu kod bolesnika s dijagnosticiranom hipertenzijom.

Pošalji prijatelju na email

Komentari