Ela Lučić

Datum objave: 24. 08. 2021.

Nutritivno bogat dodatak prehrani na biljnoj osnovi može smanjiti rizik od kožnih i drugih bolesti tijekom prilagodbe na nepovoljne vremenske uvjete, pokazalo je novo randomizirano istraživanje.

Sezonske klimatske promjene u u Kalinjingradskoj oblasti u Rusiji postale su značajne posljednjih desetljeća te su nepovoljne za zdravlje, što dokazuje povećana učestalost respiratornih i kožnih bolesti među pristiglim studentima.

U randomiziranoj studiji, u kojoj je sudjelovalo 100 studenata iz Kalinjingrada koji su pohađali prvu godinu fakulteta, znanstvenici su analizirali učinkovitost dodatka prehrani u obliku tablete za obnavljanje statusa vitamina i minerala u organizmu te smanjenje morbiditeta tijekom socijalne prilagodbe i aklimatizacije.

Studenti su bili podijeljeni u dvije jednake skupine. Dnevna prehrana dviju skupina bila je uravnotežena i jednaka, ali je jedna skupina također uzimala 0,9 g funkcionalnog dodatka prehrani dva puta dnevno tijekom 15 dana. Uzorci krvi prikupljeni su tri puta tijekom studije.

Dodatak prehrani sadržavao je sjeme lubenice, zob, šipak, špinat, alge, peršin, celer i bjelanjak. Također, sadržavao je visok udio vitamina A, B1, B2, E, K1 i C te minerala bakra, cinka, željeza, mangana i kroma.

Znanstvenici su analizom utvrdili kako je uzimanje dodatka prehrani rezultiralo 1,7 puta manjom učestalošću respiratornih bolesti i 5,7 puta manjom učestalošću bolesti kože i potkožnog tkiva, dok se učestalost akutnih respiratornih infekcija smanjila za 1,8 puta.

Incidencija respiratornih bolesti od 6 do 19 tjedna studije bila je 3,3 do 10,6 puta niža u skupini koja je uzimala dodatak prehrani, u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Autori studije smatraju kako navedena otkrića ukazuju na profilaktički učinak funkcionalne hrane tijekom socijalne prilagodbe i aklimatizacije učenika, ali je njihovu učinkovitost potrebno potvrditi u budućim studijama.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari