Biljna ulja – nova funkcionalna hrana

Datum objave: 19. 04. 2004.

Biljna ulja-nova funkcionalna hrana..
Mnoge komponente koje se prirodno nalaze u biljnom ulju pokazale su blagotvorna svojstva na zdravlje čovjeka. Veliki broj ovih komponenata pokazao se djelotvornim u tretiranju različitih bolesti i stanja, primjerice sindroma iritabilnog kolona, kroničnih bolesti jetre, različitih kožnih stanja.

Aktivne tvari
Broj aktivnih komponenata koje su do sada identificirane u sirovinama iz kojih se dobiva ulje impresivan je. Mnoge od ovih komponenata zaostanu u ulju i nakon procesa njegovog dobivanja i kuhanja, no neke se djelomično, a neke čak i u potpunosti izgube tijekom procesa rafiniranja.
Vrijedna aktivna komponenta biljnih ulja svakako je vitamin E. Vitamina E je snažan antioksidans, a biljna ulja su njegov osnovni prehrambeni izvor.
Različite masne kiseline prisutne u biljnom ulju imaju različita specifična svojstva. Linolna kiselina je višestruko nezasićena masna kiselina koja prema brojnim istraživanjima pozitivno djeluje na smanjenje razine kolesterola. Ricinovo ulje, zbog ricioleinske kiseline djeluje kao laksativ, dok je alfa-linoleinska kiselina zaslužna za blagotvorno djelovanje ulja noćurka koji se između ostaloga koristi za ublažavanje bolova u dojkama te za tretiranje atopijskog ekcema.

Vrijedne komponente biljnih ulja su i fitosteroli. Nedavno je pokazano da je margarin obogaćen fitosterolima u smanjenju razine kolesterola jednako efikasan kao i lijekovi. Vjeruje se da čak i normalna razina fitosterola koja se prirodno nalazi u uljima (kukuruznom 986mg/100g; ulju pšeničnih klica: 553mg/100g i maslinovom ulju 221mg/100g) također može začajno doprinijeti smanjenju razine kolesterola.

Mnoge ostale komponente za koje je poznato da imaju blagotvorno djelovanje ekstrahiraju se iz nusprodukta procesa rafinacije. Među njima su i beta-karoten, vitamin K, fosfatidilkolin koji se koristi za tretiranje bolesti i stanja jetre te fosfatidilserina koji se uglavnom koristi uglavnom za spriječavanje slabljenja moždane funkcije.

Funkcionalne mogućnosti
S obzirom da su određenim komponentama ulja dokazana brojna blagotvorna svojstva, logičnim se čini njihova uporaba pri razvoju novih funkcionalnih ulja. Biljna ulja koja sadrže povećane razine blagotvornih aktivnih sastojaka mogla bi imati začajan utjecaj na ljudsko zdravlje uzimajući u obzir količinu ulja koja se konzumiraju u većini industrijaliziranih zemalja. Štoviše, u Japanu se već može kupiti ulje sa poboljšanom razinom vitamina E i fitosterola.

Obogaćivanje ulja
Jedan od načina razvoja funkcionalnih ulja je obogaćivanje običnih biljnih ulja dodatnim specifičnim funkcionalnim sastojcima.

Ovo je koncept sličan obogaćivanju bijelog brašna, koji se uspiješno provodi desetljećima. Ovim putem moguće je dodavanje vrijednih sastojaka s određenim blagotvornim svojstvima bez da se mijenjaju orginalne senzorske kvalitete ulja na koje su konzumenti navikli i u kojima uživaju.

Drugi način na koji se može poboljšati kvaliteta ulja, na način da sadrži što više sastojaka sa blagotvornim djelovajem, je da se razvije proizvodni proces koji će omogućiti minimalan gubitak tih sastojaka tijekom proizvodnje. Ulja dobivena ovakvom proizvodnjom bila bi zamućenija i imala bi jači okus te bi trebalo proći određeno vrijeme da se konzumenti na njih naviknu.

Zdravstvene blagodati
Kombinirajući vještine prehrambenih stručnjaka, nutricionista, biologa i bioinženjera, moglo bi se razviti ulje pristupačne cijene koje će imati povećane razine funkcionalnih sastojaka. S obzirom na količinu ulja koju ljudi unose svakodnevnom prehranom, uporaba ovakvih ulja mogla bi doprinijeti primjerice smanjenju srčanih bolesti na razini čitave populacije.

Izvor: [url="#"] Eufic.org [/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari