Datum objave: 04. 02. 2016.

Prema novom istraživanju kojeg je provelo udruženje American Heart Association, zamjenom dijela zasićenih masti i rafiniranih ugljikohidrata biljnim uljima koja obiluju višestruko nezasićenim mastima, globalno bi se moglo „spasiti“ oko milijun života godišnje.

U analizi su korišteni podaci o prehrambenim navikama stanovništva preko 186 zemalja, a sakupljeni su i uspoređeni rezultati prethodnih istraživanja koja su ispitivala kako različite vrste masti utječu na srce i krvožilni sustav.

Nakon obrade podataka procijenjeno je da se 10,3 % smrtnih slučajeva zbog bolesti srca može pripisati preniskom unosu višestruko nezasićenih i previsokom unosu zasićenih masnih kiselina. Nadalje, primijećeno je i da se za čak 7,7 % slučajeva smrti zbog bolesti srca može „okriviti“ previsok unos trans-masnih kiselina.

Inače, trans-masne kiseline mogu se naći u tzv. hidrogeniranim biljnim uljima, koja se često koriste u prehrambenoj industriji, a njihov previsok unos sve se više zapaža u slabije razvijenim zemljama. Naime, potrošači Zapada sve su svjesniji problema koje sa sobom donose navedene vrste masti te ih sve više izbjegavaju, dok u siromašnijim zemljama one predstavljaju cijenom pristupačnu alternativu uobičajenim mastima koje se koriste za prženje. Tako na globalnoj razini unos trans-masnih kiselina zapravo predstavljaju golem problem kojeg je potrebno što prije riješiti.

Izvor: Journal of the American Heart Association

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari