Maja Biličić

Datum objave: 18. 04. 2019.

Prehrana temeljena na hrani biljnog porijekla može poboljšati razine hormona inkretina i inzulina kod osoba s dijabetesom tipa 2, otkriveno je novim istraživanjem.

Hormoni inkretini (GLP-1 i GIP), koji se izlučuju u tankom crijevu kao odgovor na unos hranjivih tvari, potiču izlučivanje inzulina i pomažu u održavanju homeostaze glukoze.

U randomiziranoj križnoj studiji znanstvenici su usporedili utjecaj konzumacije veganskih i neveganskih burgera na krvnu sliku 20 muškaraca dobi 30 do 65 godina s dijabetesom tipa 2. Pratili su odgovor inzulina na glukozu i funkciju beta stanica ne bi li uočili poboljšanja.

Otkriveno je da se inzulin, C-peptid i amilin više izlučuju nakon konzumiranja veganske hrane, odnosno hrane biljnog porijekla, nego nakon konzumiranja uobičajene hrane. Utvrđeno je i da su se parametri funkcije beta stanica poboljšali.

Znanstvenici naglašavaju da je hrana biljnog porijekla bogata vlaknima, što vjerojatno utječe na razine inzulina u krvi nakon jela. Dodaju i da tvari poput cinka, polifenola i drugih fitokemikalija također vjerojatno imaju važnu ulogu u izlučivanju inkretina i inzulina nakon jela.

Njihova se sekrecija može potaknuti i nekim oblicima liječenja koji snižavaju količinu masnog tkiva i mijenjaju njegov raspored, no različiti lijekovi i operacije skupe su opcije pa stoga znanstvenici savjetuju da bi glavni korak trebale biti promjene životnih navika, točnije prehrane i tjelesne aktivnosti.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, veganski,

Komentari