Bijelo vino jednako je dobro za srce kao i crno

Datum objave: 14. 08. 2006.

Portal [url="#"] Gastro.hr[/url] prenosi rezultate studije objavljene u Journal of Agricultural and Food Chemistry prema kojoj svjetlija vina mogu biti jednako blagotvorna za zdravlje srca kao i crna..
Do sada su istraživači smatrali da blagotvoran utjecaj grožđa na zdravlje srca dolazi prvenstveno od antioksidansa prisutnih u kožici bobica. Ovi antioksidanti poznati su kao antocijani, a zaslužni su za crvenu boju voća.
Tijekom postupka proizvodnje crnoga vina, kožica grožđa gnječi se zajedno sa pulpom (mesom). No, pri proizvodnji bijeloga vina, kožica se vrlo brzo izdvaja, a upravo ta razlika u proizvodnom postupku osnova je vjerovanja da crno vino, u odnosu na bijelo, zbog većeg sadržaja antocijana, ima blagotvornije djelovanje na zdravlje srca.
Ipak, najnovija studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry , baca sumnju na tvrdnju da su cabernet sauvignon, merlot ili crni pinot bolji za zdravlje srca od chardonnaya, sauvignon blanca, i rizlinga. Prema autorima studije, pulpa grožđa ima jednako blagotvoran utjecaj na zdravlje srca kao i kožica grožđa, i to također zahvaljujući bogatstvu antioksidansima, iako nisu iste vrste kao oni prisutni u kožici.
Naime, američki i talijanski istraživači pratili su utjecaj 30 dnevnog hranjenja laboratorijskih miševa ekstraktom pulpe i ekstraktom kožice grožđa. Rezultati su pokazali da su oba ekstrakta jednako djelotvorna u zaštiti od induciranih srčanih udara kod miševa. Miševi hranjeni ekstraktom pulpe i ekstraktom kožice imali su značajno manju stopu srčanih udara od miševa kojima je davana voda.
Također, laboratorijski testovi su pokazali da oba ekstrakta imaju jednak stupanj antioksidativne aktivnosti.

[url="#"] Gastro.hr [/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari