Datum objave: 18. 09. 2009.

Kult ispijanja kave nailazi na sve više poklonika u znanstvenim krugovima, a ukoliko se nastave nizati znanstveni dokazi pozitivnih učinaka kave na zdravlje, mogao bi uskoro ući i u medicinsku primjenu.

Tim stručnjaka iz švicarskog Nestle istraživačkog Instituta nedavno je proveo studiju o utjecaju kave na crijevnu floru. Rezultati su pokazali kako je svakodnevna konzumacija tri šalice (instant) kave kroz nekoliko tjedana dovela do značajnog porasta u broju i aktivnosti probiotičke bakterijske kulture – Bifidobacterium spp, a posebice u pojedinaca koji su inicijalno imali smanjen broj tih bakterija «pozitivaca» u crijevima.

Osim preventivnog učinka na nastanak nekih karcinoma (jetre, debelo crijevo), steatoze i ciroze jetre, Parkinsonove bolesti, demencija i tip2 dijabetesa, kava bi – čini se – uskoro mogla dobiti i titulu prebiotika.

Izvor: International Journal of Food Microbiology, Volume 130, March 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari